PSV gekoppeld aan het Duitse Borussia Dortmund (BVB).De eerste wedstrijd werd gespeeld op dinsdag 20 februari in Eindhoven en op woensdag 13 maart in Dortmund volgt de uitwedstrijd. De wedstrijd in Dortmund begint om 21.00 uur. Ben zelf al sinds 2015 lid van Borussia Dortmund en kom er sinds 2012 regelmatig. Je hebt dan een gezellige dag, ondanks een eventueel negatief resultaat. Bij PSV is dat anders, daar ben je doodziek van als het niet goed gaat of punten verspelen. Daarom mag er van mij natuurlijk maar 1 team de volgende ronde halen en dat is PSV!
Oprichting
Borussia Dortmund werd op 19 december 1909 opgericht door een katholieke jeugdgroepering vanuit een bar aan de Borsigplatz. Daar ben ik met mijn familieleden al eens gaan kijken. Een herinneringsplaquette aan de muur herinnert aan de oprichting van Borussia. Het ligt in de noordelijke binnenstad. Tijdens bekerwinsten of kampioenschappen komt de “platte kar” daar altijd aan voorbij. De spreuk van de Borussia-fans is: Am Borsigplatz geboren. Dit komt ook terug in sommige clubliedjes. Bij de oprichting waren de clubkleuren blauw-wit-zwart. Op 14 februari 1913 werd er overgestapt naar het zwart en geel waar ze heden ten dage nog in spelen.
Ondanks dat Borussia Dortmund op papier misschien wel het beste was die we hadden kunnen loten, is het zeker geen makkie. In de Bundesliga laten ze veel punten liggen, maar ze eindigden niet voor niets als eerste in een poule met Paris Saint-Germain, AC Milaan en Newcastle United. Ze verloren alleen in Parijs met 2-0, wonnen beide wedstrijden tegen Newcastle (0-1 en 2-0), wonnen in Milaan met 1-3 en speelden thuis gelijk tegen AC Milaan (0-0) en Paris Saint-Germain(1-1). Ik neem aan dat PSV-trainer Peter Bosz allang hun sterke- en zwakke punten heeft gezien, wij namelijk ook omdat we ze op tv ook altijd volgen. De bekendste Borussia-speler op dit moment is natuurlijk oud-PSV’er Donyell Malen.
De erelijst van Borussia Dortmund: 8x landskampioen, 7x de Duitse Supercup, 5x de DFB-Pokal (Duitse beker), 4x de Hallen-Pokal (zaalvoetbal), 1x European Winner’s Cup (Europacup 2), 1x de UEFA Champions League en 1x de Intercontinental Cup (wereldbeker clubteams).
Sportpark Weiße Wiese
Borussia Sportplatz stond boven op de muur naast de ingang van dit complex. Het was eigenlijk een gemeenschappelijk sportveld met speeltoestellen. De naam, wat vertaald de “witte weide” betekend, komt waarschijnlijk door de witte bloemen die in de lente van de populieren vielen en het veld wit kleurden. Omdat het sportveld niet voldeed aan de regels voor promotie naar de districksklasse moest Borussia in de zomer van 1924 bouwwerkzaamheden uitvoeren. Er kwam een 450 meter lange- en 1.80 meter hoge muur rond het complex en er werden nieuwe kleedkamers en ticketverkooploketten neergezet. Na de renovatie had het Borussia Sportpark plaats voor 10.000 fans. Op 14 augustus 2024 werd het officieel geopend door de toenmalige burgemeester. Toen Borussia in 1937 naar Stadion Rote Erde verhuisde werd het sportpark gesloopt.
Stadion Rote Erde
Vanaf 1937 speelde men dus in Stadion Rote Erde, wat tegenwoordig nog gebruikt wordt en naast Strobels biergarten en de oostzijde van het Signal Iduna Park ligt. De eerste plannen voor het te bouwen stadion stammen uit 1921. Architect Strobel maakte een stadsplan ten zuiden van het centrum met naast een stadion ook een zwembad en de Westfalenhalle. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het deels gebombardeerd, maar is erna weer in eren hersteld en straalt de nodige nostalgie uit. Het zwembad ligt er ook nog en de inmiddels helemaal gerenoveerde Westfalenhallen ook. Tegenwoordig wordt Rote Erde veelal gebruikt door atletiekverenigingen, want er ligt al vanaf het begin (1926) een sintelbaan omheen. Ook speelt Borussia O23 hier de thuiswedstrijden.
Westfalenstadion
Dortmund had geluk dat Keulen afviel als speelstad voor het WK van 1974. Daardoor kreeg Borussia een nieuw stadion wat plaats bood aan 54.000 fans. Het werd een overdekt stadion met 4 losse tribunedelen. Dus 2x lange zijden en voor achter beide doelen. Op dat WK speelde het Nederlands elftal er 3 wedstrijden. In 1992 werd een groot deel van de staantribunes verwijderd waardoor er een groot aantal fans minder binnen konden om wedstrijden te bezoeken. In 1996 kregen de lange zijden een tweede ring, een jaar later gebeurde dit achter beide doelen. Hierdoor konden er 68.800 fans binnen. Het Westfalenstadion waar PSV voor het laatst tegen Borussia speelde op 22 oktober 2002, ook voor de Champions League in groep A, werd in de aanloop naar het WK 2006 gigantisch verbouwd. De hoeken werden dichtbebouwd.
Signal Iduna Park
Omdat de club in 2005 in financiële problemen zat verkochten ze de naam van het Westfalenstadion aan verzekeringsmaatschappij Signal Iduna. De fanatieke fans noemen het echter nog steeds Westfalenstadion.
Het huidige Signal Iduna Park ligt, voor degenen die het niet weten, rechts van de A40, wat eigenlijk het verlengde is van de Nederlandse A67. Er kunnen 81.360 fans in, wanneer de Zuidtribune als staanplaats gebruikt mag worden. Vanuit die tribune komt de meeste sfeer en zijn ook vaak geografische sfeeracties. Het uitvak zit in de Noordoosthoek en bied aan bijna 4000 uitfans de mogelijkheid om hun favorieten te bezoeken. Indien mogelijk kun je het beste op tijd aanrijden, want zowel de A67 als de A40 zijn drukke wegen.
Dortmund bezoeken
Borussia Dortmund is voor ons een bekende club met een grote achterban. Zonder er ooit geweest te zijn sprak Borussia Dortmund mij en overige bestuursleden van PSV Fans United wel aan. Op woensdag 11 april 2012 was het eindelijk zover, een dag om nooit meer te vergeten. Tijdens een vergadering bij PSV kreeg ik de mededeling dat er 3 tickets klaar lagen in de ticketoffice van Borussia voor hun thuiswedstrijd tegen FC Bayern München. Dit was een belangrijke wedstrijd, want beide teams streden om het landskampioenschap. Na de mededeling dat we kaarten hadden, vlug een paar telefoontjes plegen en om 16.30 draaiden we al de verbindingsweg naar de A67 op. We kwamen gelijk in de avondspits terecht, wat natuurlijk de nodige stress opleverde, want de tickets kon je tot aanvang wedstrijd (20.00 uur) op halen bij het ticketoffice. Links en rechts een paar verkeersovertredinkjes ten spijt bleven we toch redelijk op schema om op tijd te arriveren. Inmiddels de grens gepasseerd, kwamen we op de A40 en tot aan Duisburg kon je goed doorrijden. Hierna begon het, stapvoets rijden, dan weer even wat harder, niet leuk als je tijdsgebrek hebt. Wat kilometers voor de stad Essen zie je al hoe voetbal leeft bij onze Oosterburen, op de viaducten staan teksten met betrekking tot het voetbalverleden. In Essen zelf worden de heen en terug rijbanen gescheiden door een treinverbinding. Door de vele invoegstroken schoot het daar ook niet op. Het volgende oponthoud was in Bochum. Al met al kwamen we rond 19.15 in de omgeving van Dortmund. Omdat de weg naar het stadion vaststond besloten we een andere weg te nemen. Hierdoor kwamen we aan de verkeerde kant van het Signal Iduna Park, zoals hun stadion heet, terecht. Vlug een parkeerplaats zoeken en op naar het stadion. Eenmaal bij het stadion aangekomen bleek de ticketoffice een stuk verder te liggen, aan de Rheinlanddamm. Dat is waar de A40 door Dortmund loopt. Met gepaste spoed die richting uit en om 19.55 hadden we de 3 tickets. Pff, wat een opluchting. Snel terug naar het stadion, want de wedstrijd was inmiddels begonnen. We hadden bij het stadion mazzel, want we hadden tickets voor de Noordtribune en die bereikten we als eerste. Dat is een tribune achter één van de doelen. Na wat zoeken in welk vak we precies zaten, bereikten we de stoelen toen de wedstrijd 15 minuten bezig was. Het was een spannende wedstrijd en in de 77ste minuut viel de 1-0 door een treffer van de Poolse spits Robert Lewandowski. Zeven minuten later kreeg Bayern een penalty, dat was balen. Oud-PSV’er Arjen Robben ging achter de bal staan, maar miste de penalty. Borussia trok de zege over de streep en 12 dagen later werden ze kampioen door in eigenhuis Borussia Mönchengladbach met 2-0 te verslaan.
Na de overwinning op Bayern waren we het er over eens dat dit naar meer smaakte. Zodoende hebben we nog veel wedstrijden in Dortmund gezien. De wedstrijden die volgden ging we uren eerder om weer niet in de verkeerschaos terecht te komen. We haalden dan de tickets op en gingen naar de Strobels biergarten dat meteen naast het stadion ligt. Beker- en competitiewedstrijden, de Duitse Supercup en in de Champions League, we probeerden altijd aan tickets te komen, als PSV zelf op die dag niet hoefde te spelen. Zo bestelden we een keertje via een internetsite en kon je de tickets ophalen bij een hotel in het centrum. Er stond dan een wachtrij waar je niet vrolijk van werd. Dit waren tickets met winst, we snapten niet dat die zo in het openbaar verkocht konden worden. Hieronder nog een paar speciale wedstrijden van de velen die we gezien hebben.
De beroemde Gelbe Wand. Dat is de Südtribüne (Zuidtribune) die alleen maar bestaat uit staanplaatsen, tenzij het Europese wedstrijden zijn. Ja, wij wilden daar ook wel een keertje staan. Met drie volwassenen en mijn kleinzoon hadden we tickets voor de Supercupwedstrijd tegen FC Bayern. Dit was de eerste en de laatste keer dat we die tribune bezochten. Ze hebben het wel eens over sardientjes in blik, nou een beetje zo’n gevoel hadden we ook en dan werden we nog vriendelijk verzocht om dichter naar elkaar te schuiven, want er stonden nog een duizend fans buiten te wachten. Eén van ons hield het voor gezien en heeft de wedstrijd op de radio gevolgd in zijn auto…
Zo had je in 2015 de Champions League-wedstrijd tussen Borussia en het Italiaanse Juventus Turijn. Er was moeilijk aan kaarten te komen en door de hogere internetprijs haakten de anderen af. Ik besloot toen om maar alleen af te reizen. Je koopt dan zo’n ticktet online, maar daar komt dan nog een behoorlijk percentage aan extra commissies bij. Dacht, heb Juventus nog nooit live zien voetballen, dus ik ga er voor. Had voor een flink bedrag een ticket wat eigenlijk maar 18.50 kostte… De wedstrijd was top, ondanks de 0-3 nederlaag voor Borussia. De absolute uitblinker aan Italiaanse zijde was de Argentijnse spits Carlos Tevez. Deze dag plande ik anders in, want moest zelf autorijden. Dus geen Strobels biergarten, maar een wandeling richting het centrum. Onderweg kom je tegels tegen met sterren met tekst verwijzend naar de historie van Borussia. Als je dan halverwege, na het al passeren van een aantal cafés, een Grieks restaurant tegenkomt, hoef ik als Griekenland liefhebber niet lang na te denken. Heb daar toen lekker gegeten en kom daar tot de dag van vandaag nog als we in Dortmund zijn. Eenmaal in het centrum aangekomen heb je aan de Markt een aantal cafés. Dat plein zit met Europese wedstrijden altijd vol met buitenlandse fans. Nog een memorabele wedstrijd was die, ook voor de Champions League, tegen AS Monaco van wederom op 11 april, maar dan in 2017. Terwijl ik en mijn zoon al op tijd in het stadion zaten, ontploften er bommen bij de spelersbus van Borussia. Er waren 2 lichtgewonden. De wedstrijd werd afgelast en na het opschroeven van de veiligheid mochten we het stadion uit, waar zwaarbewapende eenheden de boel in de gaten hielden. Een dag later waren we er weer en werd de wedstrijd alsnog gespeeld. Twee dagen achter elkaar Grieks eten was zeker geen straf… De bommenlegger is later veroordeeld tot 14 jaar celstraf. Ook vertrokken we een keer met een bus vanuit het toenmalige Spaanse restaurant Costa del Sol aan de Schootsestraat. Een bus vol Madrid-fans, want Real speelde in Dortmund tegen Borussia. Helaas vertrokken we net voor de spits wat betekende dat we in Duitsland wel ergens vast zouden komen te staan. Ondanks de aanwezigheid van de nodige drank en de overheerlijke stokbroden met o.a. serranoham waren we daar niet blij mee. En zo gebeurde het ook dat we aan het einde van de rit met het stadion in het zicht was stil kwamen te staan bij de brug met de rode bogen. Er restte ons niets anders dan de chauffeur vriendelijk te verzoeken om de deur te openen. We zijn toen met een aantal over de vluchtstrook naar het stadion gelopen. Na de wedstrijd kon ik met een auto mee terug, wat ik ook deed. Ter hoogte van Helmond had ik nog contact met iemand uit de bus die vertelde dat ze net pas weg waren gereden bij het stadion. Ja, er heerst daar een abnormale drukte na een wedstrijd. Nog een wedstrijd die ik wil benoemen is de laatste wedstrijd (27 mei) van vorig seizoen, toen Borussia op de laatste speeldag aan een overwinning genoeg had om landskampioen van Duitsland te zijn. Tickets waren op een reguliere manier niet aan te komen, dus maar beetje rondkijken op Marktplaats. Een bedrag geboden wat normaal mijn seizoenkaart bij PSV kost, maar de verkoper wilde meer, want anders ging hijzelf wel kijken. Nou jongen, dat was dan pech voor jouw en geluk voor ons. Borussia verspeelde door gelijk te spelen tegen Mainz 05 het kampioenschap. Vermeldingswaardig is nog een actie van 4 februari 2017 met een massaal aantal spandoeken en liederen gericht tegen het in 2009 opgerichte Red Bull Leipzig op de Südtribüne. Dit leverde de club een geldboete van 100.000 euro op en een wedstrijd zonder fans op dezelfde tribune. Of de boete ook te maken had met de bekogeling met flessen en stenen door de Borussia-aanhangers richting hun Leipzigse rivalen is ons onbekend. De beladen wedstrijd werd door de Dortmunders met 1-0 gewonnen en wij hadden het geluk om dat van dichtbij mee te maken. Verdere rivalen zijn het Schalke 04 uit het nabij gelegen Gelsenkirchen. Befaamd zijn hun onderlinge derby’s (Kohlenpott-derby). Ook FC Bayern München behoort tot hun rivalen, mede door het wegkopen van topspelers als Mario Götze (2013), Robert Lewandowski (2014) en Mats Hummels (2016).
Vervoer in Dortmund
Vanuit het centrum naar het Signal Iduna Park is het voor de sportieveling een 30 minuten lopen, je passeert in tussentijd wel genoeg zaken voor een inwendige mens tussenstop… Er rijdt ook een metro vanuit het centrum, waar ook het Centraal Station ligt. Met een wedstrijdkaartje mag je voor niks mee. Met de auto is parkeren rond het stadion is moeilijk.
English pub
Voor voetbalfans zijn Engelse en Ierse pubs een must om te bezoeken tijdens een uitwedstrijd. Sinds eind 2022 zit er op de hoek van de Sonnenstrasse/Hohestrasse een Engelse pub waar ze 24 verschillende soorten tapbier verkopen.
Fanplein
Op de Markt (Am alten Markt), hartje Dortmund, is speciaal voor PSV-fans het een en ander te doen. Dat mag je zeker niet missen natuurlijk.
Tourniquets
Ook bij het Signal Iduna Park ga je via tourniquets naar binnen. De barcode scannen en het rode lampje springt op groen.
Fouillering
Overal wordt je gefouilleerd dus ook bij het betreden van het Signal Iduna Park. Wat wel en niet mag weten de vaste bezoekers van wedstrijden wel, maar waar vooral de vrouwelijke fans op moeten letten, is dat ze geen parfumerie mee naar binnen willen nemen, dit is absoluut niet toe gestaan. Het wordt dan in een gereedstaande afvalcontainer gegooid en je bent het kwijt.
De stadiondeckel
Dit is een elektronische betaalkaart die je oplaad in het stadion. Daar lopen een aantal mobiele teams rond, die je al vanaf een afstand herkend, en die ze overhandigen en ter plekke opladen. De kaart kan van 5 euro tot 150 euro worden opgeladen. De uitfans kunnen nog contant betalen, maar als ze willen ook met zo’n elektronische kaart.
Drinken en eten
In het stadion koop je drinken in een beker waar 2 euro statiegeld op zit. Bij de mobiele bierverkopers kun je alleen contant betalen. In het uitvak, daar kun je kiezen uit een wegwerpbeker of een beker met statiegeld. Wat er aan eten en drinken te koop is in het Signal Iduna Park kun je terugvinden op www.service.bvb.de/docs/essen-trinken-im-stadion
Fanwelt
De BVB Fanwelt is hun shop aan de Noordwestzijde van het stadion met 2 verdiepingen. In het centrum zijn er diverse verkooppunten van BVB-merchandise, ook aan de gezellige Markt.
Ticketshop
Inmiddels ligt de ticketshop al een aantal jaren bij de ingang van de Fanwelt.
Puma
Zowel PSV als Borussia Dortmund hebben Puma als shirtsponsor. Bij Borussia loopt het contract sinds 2012/2013 na tussentijdse verlenging tot medio 2028, dat met PSV is onlangs verlengd tot 2030.